Ľubovnianske múzeum pripravuje cyrilo-metodské slávnosti v skanzene

03.07.2013 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa 3. júla (TASR) - Ľubovnianske múzeum - hrad v Starej Ľubovni pripravuje v spolupráci s gréckokatolíckou cirkvou, farnosťami v Starej Ľubovni, cyrilo-metodské slávnosti. Uskutočnia sa v piatok 5. júla v ľubovnianskom skanzene. TASR o tom informoval riaditeľ múzea Dalibor Mikulík.

Podujatie je venované oslave 1150. výročiu príchodu vierozvestov sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu a zároveň 180. výročiu postavenia matysovského gréckokatolíckeho Chrámu sv. Michala Archanjela (1833), ktorý bol v roku 1979 premiestnený do areálu skanzenu. „Slávenie sviatku svätých Cyrila a Metoda ponúka príležitosť pripomenúť si počiatky našich kresťanských, národných i kultúrnych dejín s koreňmi, z ktorých čerpali životnú silu celé generácie našich predkov,“ zdôraznil Mikulík.

Program podujatia sa začne o 13. hodine gréckokatolíckou liturgiou v kostolíku sv. Michala Archanjela v skanzene. O hodinu neskôr bude nasledovať akatist k apoštolom sv. Cyrilovi a Metodovi, potom sa môžu návštevníci tešiť na folklórne predstavenie v podaní Ľudovej hudby Kandráčovci a Moniky Kandráčovej. Vstupné do areálu skanzenu je od 13. h dobrovoľné, otváracie hodiny na hrade a v skanzene sú až do nedele 7. júla v čase od 9. do 19. h, pričom posledný vstup je o 18. h.
 

Vyberte región